Rutiner:
Katter er dyr som elsker rutiner og om rutinene blir endret eller forstyrret kan kattene utvikle problematferd. Fra dag én anbefaler jeg å lage en rutine for kattene, når mater du dem, når får de kos, når blir de lekt med? Dette trenger så klart ikke å bli fulgt fra punkt til prikke, men vil gi kattene en forutsigbarhet. Om du velger å mate kattene når du står opp, vet kattene at det kommer mat så fort du kommer inn til dem på morningen f.eks. Det er også viktig at kos, lek og annen form for sosialisering kommer inn i rutinene tidlig. Hver gang du er borte fra kattungene i flere timer av gangen, vil det føles som om du må starte på nytt med sosialisieringen. Dette er spesielt godt merkbart på morningen hvor katten du hadde på fanget, malende og flyende rundt i rommet kvelden før, kan ligge gjemt i et hjørne og hvese på deg når du står opp. Derfor er det viktig å bruke mye tid på rommet kattene befinner seg, du trenger ikke nødvendigvis gjøre noe med kattene, så lenge du viser deg ett par ganger i timen, du kan prøve å gjøre ting du ellers ville ha gjort i stuen, på katterommet.
Er kattungene små er det viktig å undersøke at de ser friske ut og ikke har utflod fra blant annet øynene, denne bør da fjernes forsiktig med Q-tips og saltvannsløsning. For å stimulere kattene til å vaske seg selv, kan du hjelpe til ved å vaske dem med lunket vann på en bomullspad, dette vil også gi dem et tettere bånd til deg. Katter en veldig renslige dyr og selv dyr som er født ville burde bruke dokassen naturlig. Om de ikke skulle bruke dokassen, kan det være mange grunner til det. Enten så kan de være veldig sære og ikke ønske å tisse og bæsje i samme boks, da vil det å skaffe to bokser være en løsning. Noen kan være sære på sanden som blir brukt eller syntes at det lukter sterkt av kattedoen og derfor gjøre sitt fornødne et annet sted, det er derfor viktig å tømme doen, spesielt i starten og når kattene har spist ekstra mye. Den må da kanskje tømmes opp mot to ganger om dagen. Hvis det er flere som bruker samme doen må den tømmes enda oftere.
Om kattungene er veldig små eller underernærte kan det være et poeng å veie dem regelmessig for å sørge for at de går opp tilstrekkelig i vekt. Hos dyrlegen får du et helsekort og der kan du notere vektoppgangen på kattungen, f.eks. en gang i uken.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar