torsdag 15. desember 2016

Hvordan blir katten min mer sosial?

Katter som mangler sosialisering som små (før 12 uker) blir ofte usosiale når de blir eldre, om man ikke arbeider bevisst med dette. Det er typisk at katter født på gårder eller andre steder hvor de ikke har hyppig kontakt med mennesker oppfører seg på en annen måte enn katter født i et hus med mennesker som har brukt tid på dem fra dag en og en mor som ikke er komfortabel med mennesker, blir mindre sosiale som voksne. Dette betyr alikevell ikke at man ikke kan jobbe med katten senere, for å få den mer sosial.

Fjern gjemmesteder

For å få katten mer sosial er det lurt å fjerne gjemmesteder og ha katten i et rom man selv oppholder seg mye i. Om dette ikke holder, kan man i en periode prøve å begynne på nytt, gjennom å lukke katten inne på et "katterom". På denne måten blir katten nødt til å forholde seg til deg og den blir avhengig av deg for å få oppfylt sine primære behov som mat, aktivitet (lek) og å være sosial. Etter at du har hatt fremgang med katten i katterommet kan den sakte introduseres for resten av huset igjen. 

Terapileking

Alle katter elsker å leke og dette er en flott måte å gjøre katten din mer sosial på. Det viktigste er å finne aktiviteter og leker som katten syntes er spennende. Det kan være lurt å ha mange ulike leker og variere underveis, så katten ikke går lei. Det er enkelt å lage egne katteleker og man kan også kjøpe dem billig på nett eller i dyrebutikken. Man kan også bruke kattemynte enten som spray, tørket eller inni leker, for å oppmuntre katten til lek. Det er ikke alle katter som reagerer på dette, men de aller fleste.

Gi katten mer selvtillit

En katt med mye selvtillit vil være trygg på seg selv og tryggere på omgivelsene. Det vil forhåpentligvis føre til at katten bli så trygg at den kan ligge å slappe av hvor som helst, også i nærheten av menneskene sine. Katten får mer selvtillit gjennom mestring og lek, å være trygg på omgivelsene og gjennom å oppleve at det er positivt å være i nærheten av mennesker. Gjennom kos på kattens premisser, vil den også føle seg bedre. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar