fredag 4. november 2016

Å temme en vill kattunge - Trinn 1

Trinn 1/5 i serien: " Å temme en vill kattunge"
Å ta inn ville kattunger/fosterhjem for ville kattunger:
En vill kattunge defineres som en kattunge som ikke er født og oppvokst i et hjem. Disse kattene er ikke vant med mennesker og krever mye kontakt og arbeid før de blir vanlige kosekatter. Jo eldre kattungene er før de begynner å temmes, jo vanskeligere er det å temme dem. Noen mener at kattene temmes lettest før de er 8 uker, andre mener det går greit så lenge de er under 12. Uansett krever en vill kattunge mye arbeid fra oss mennesker. Kattunger på under 12 uker vil kunne utvikle problemadferd om de tas fra mor, derfor anbefales det å ta inn både kattungene og mor om de er yngre enn det.

Om man skal ta inn til seg en vill kattunge er det viktig at man har noen forkunnskaper. Det kan også være lurt å alliere seg med en av de mange foreningene som driver med fosterhjem for katter, kattehjelpen eller Dyrenes hus f.eks, for støtte, erfaring og hjelp. På denne måten er det også andre som er ansvarlige for dyrlegekostnader etc. som kommer. Har man en tam katt fra før av, vil bruk av denn være veldig hjelpsomt i sosialiseringsprosessen. Det er også viktig å ha noen mennesker på lur som kan hjelpe deg om du skulle være borte lengre enn et døgn.

Før man tar inn kattunger:
Det første man bør gjøre før man tar inn kattungen, er å være sikker på at man har de ressursene som trengs eller har mulighet til å skaffe seg det. Man må ha tid nok, alle i familien må ønske det og man må ha passende utstyr. Det er også veldig smart å ha et rom kattungen/ungene kan bo på de første ukene. Dette rommet burde av erfaring være et rom du ofte benytter deg av selv og som ikke har steder kattungen kan gjemme seg. Det optimale rommet er et bad. Der er gulvet lett å vaske, det er varmt og godt, og det finnes få gjemmesteder. Man trenger også massevis av godbiter og snadder man kan lokke katten med, da katter er svake for alt som er godt. Leker er også viktig i en sosialiseringsprosess, redde katter glemmer ofte at de er redde om de blir distraherte av en god leke. Eksempler på flotte hjemmelagde katteleker kommer i et annet innlegg.

Forberedelser før katten kommer:
Når man har bestemt seg for å ta inn en kattunge, begynner de virkelige forberedelsene. Man blir først nødt til å finne et passende rom og lage et kattevennlig miljø. Rommet bør være lite, men stort nok til at kattene kan bevege seg fritt og at du kan være sammen med dem der inne. I katterommet må det være en kattedo, gjerne med en liten matte på utsiden slik at de ikke drar med seg kattesanden over hele badet, matskål og drikkeskåler, gjerne plassert flere steder, og noe mykt kattene kan ligge på, som en katteseng/hundeseng. Du burde også sørge for at kattene har et sted de kan gjemme seg, men som du lett kan få tak i dem i. Du kan for eksempel lage en hule av noen pledd over en katteseng. Det burde også være tilgang til et klorestativ slik at kattene kan lære seg å bruke dette, så de får lekt og tøyd kroppen og som gir dem selvtillit og gir en god oversikt over rommet. Det kan være lurt å ha et transportbur stående inne på rommet slik at de kan gjemme seg i dette og for å venne dem til å bruke bur fra en tidlig alder.


Kontrollér at det ikke finnes ting på rommet kattene kan ødelegge eller som kattene kan bli skadet av. Skjekk at vaskepulver eller såpe ikke står fremme. At det ikke er pyntegjenstander som kan knuses eller spises opp etc. Hvis du bruker et soverom eller et annet lite rom, legg deg på gulvet og se etter om det er steder katten kommer seg inn eller ting katten kan få tak i som den ikke burde få tak i. Katter kan komme seg inn i sprekker som er på størrelse med sitt eget hode. Når man skal vende redde katter eller ville kattunger til mennesker, kan det være smart å investere i en Feliway diffuser, den frigjør feromoner som kattene lukter og som gjør at de føler seg tryggere umiddelbart. Dette hjelper også for andre katter med problemadferd.

Det kan også være greit å tenke over hvordan du ønsker å vende kattene til resten av huset/ leiligheten når de blir større. En metode for tilvending og sosialisering kaller jeg for sosialboksen og er et stort hundebur man innreder til et lite kattehjem og som enten kan brukes hele tiden (på ekstremt redde katter) eller som et tilvendingsrom til nye lyder og nye rom. Mer om sosialboksen kommer i et senere innlegg. En annen metode for å tilvende kattene til huset og eventuelle ny katter, er å bruke barnegrind slik at de kan se og lukte hva som foregår på andre side, samtidig som de føler seg trygge på sin side.



- Randi <3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar