fredag 4. november 2016

Å temme en vill kattunge - Trinn 2

Del 2/5 i serien: " Å temme en vill kattunge"
Katten har kommet i hus, hva gjør jeg?
Det første du bør gjøre når du har fått katten i hus er å la dem være litt i fred. Du kan godt oppholde deg i samme rommet som dem, men gjør andre ting. Les en bok, se en film eller gjør andre aktiviteter hvor kattene kan observere deg og du ikke ser på dem. Det kan også fungere bra å lese høyt for kattene, både for å vende dem til lyden av stemmen din, men også fordi en rolig stemme vil roe dem ned. La kattene ha et sted å gjemme seg, f.eks buret de ble transportert i. Det kan også være lurt å legge inn klesplagg eller liknende med lukten av menneskene som skal jobbe med dem senere.


Om dyrene skal ha ormkur eller liknende kan det være smart å bruke buritometoden for å holde dem rolige. Dette gjøres gjennom å legge et teppe stramt rundt katten. Mer om buritometoden i et annet innlegg. Buritometoden anbefaler jeg også å bruke flere ganger om dagen den første tiden. På denne måten blir kattene rolige i nærheten av deg og du kan sakte, men sikkert vende dem til å bli kost med. Om dyrene ikke har vært hos dyrlegen, burde de så raskt som mulig komme seg dit for å bli testet for smittsomme sykdommer, få vaksine, bli chippet og kastrert.

Å temme katten gjennom magen
Sett frem rikelig med mat og drikke. Katter som har levd ute blir ofte dehydrerte. Dette kan du skjekke selv gjennom "teltmetoden" som består i å klype lett i pelsen slik at det ser ut som et telt og undersøke hvor for pelsen går tilbake til normal form. På en dehydrert katt tar dette litt tid (flere sekunder) mens det på en vanlig katt skjer umiddelbart. Er katten dehydrert sørg for å få i den vann eller annen væske. Våtfor uten salt eller kattemelk kan også fungere godt. Sørg også for at kattene spiser, normalt sett vil redde katter unngå å spise frem til de er trygge nok, derfor er det ikke unormalt at de ikke spiser de første døgnene. Prøv å lokk i dem mat med ulike typer tørrfor og våtfor.

Godbiter kan etter hvert også benyttes for å lokke kattene ut i fra gjemmestedet deres. De må ofte få smake litt på en godbit før de kommer frem for neste, omtrent som blod på tann for haier. Gjennom å mate kattene og holde deg i rommet frem til maten er spist, vil kattene forbinde deg med noe godt og derfor sakte men sikkert få tillit til deg.

Buritometoden fra dag én:
Hvis kattungene er over 12 uker er det viktig å begynne med temmingen så fort som mulig for å få best mulig effekt. Første skritt i sosisaliseringen er å få kattenes tillit. Dette kan gjøre gjennom mat og gjennom å lære katten at menneskelig kontakt kan være hyggelig. En måte å gjøre dette på er "tvangskosing". Det høres veldig brutalt ut, men vil føre til at kattene lærer seg å slappe av i armene dine veldig raskt. Da jeg tok inn kattungene fra Nesodden (nevnes i et annet innlegg), begynte kattene å male andre dagen jeg holdt dem. Dette gjøres i starten gjennom at man plukker opp katten, legger den på et teppe, pakker teppet tett rundt kroppen til katten og legger den i armene dine slik at den ligger stabilt og ikke føler at den faller ned. Gjennom dette trykket over hele kroppen slapper kattene raskt av, akkurat som man gjør med små babyer eller mennesker i sjokk.

Kattene vil antakelig ikke like hverken å bli plukket opp (noe som er ekstremt viktig at man gjør med mye støtte slik at ikke katten føler seg utrygg eller blir skadet) eller å ligge innepakket i et teppe, men denne metoden gir deg mulighet til å kose med katten på en trygg måte for dere begge og vende den til menneskelig nærvær. Da jeg gjorde dette på mine fosterkatter kunne jeg etter to dager med systematisk "tvangskosing" flere timer om dagen, slutte å ha et stramt teppe rundt dem. Teppe er fortsatt med, men mest for at de kan gjemme seg litt og for at de skal føle seg trygge. Om man systematisk fortsetter med dette, vil de i løpet av kort tid legge seg tilrette på fanget og slappe av umiddelbart. En annen metode jeg har lært av en jente fra youtube (se video over), er å gynge kattungene mens de ligger på armen, omtrent slik man gjør med en baby. Kattene blir da helt slappe i kroppen, fordi de ikke greier å stramme musklene på samme måte når de bli gynget. Dette er også veldig effektivt sammen med buritometoden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar