mandag 14. november 2016

Tillitsøvelser for å trygge en katt

Katter har et kroppsspråk som de bruker til å kommunisere med mennesker. Gjennom å tolke kroppsspråket til katten din kan du lære mye om hvordan katten har det, i hvilke situasjoner den trives, og hvilke den ikke trives i. Gjennom å være bevisst ditt eget kroppspråk og tilpasse deg kattens, kan du enkelt kommunisere med den. Katter bruker blant annet blunking aktivt i sin kommunikasjon. Blunking viser tillit gjennom at man tør å lukke øyene mot en potensiell fare. Om man skal danne et bånd til en katt, er det å blunke sakte til den, effektivt.





En øvelse man kan gjøre for å kunne nærme seg en urolig katt, uten om at katten føler seg truet, er en blunkeøvelse. Dette er spesielt effektivt med katter som blir urolige av at mennesker går for nærme eller kommer bort til dem når de ikke selv er klare for det. Øvelsen gjøres ved at man står i en avstand hvor katten er komfortabel og prøver å skaffe kontakt med katten, når katten ser på deg, blunker du sakte til den. Fortsett med dette helt til katten blunker tilbake. Om det ikke skjer, vent en stund å prøv på nytt. Når katten blunker, gå et skritt nærmere og gjenta. Når du kommer såpass nær at katten føler seg ukomfortabel, gjenta blunkingen og gjør deg selv så liten og lite truende som mulig. Om katten nå blunker tilbake gjentatte ganger og slapper av, burde du kunne ta hånden frem og røre katten, uten at den skvetter unna. Om ikke, gå ett trinn tilbake.


Denne øvelsen skal lære katten at mennesker er til å stole på og vise den at det ikke er noe farlig å ha mennesker nær. Gjennom blunkingen benytter du deg av et språk katten forstår og som gjør at katten kan kommunisere tilbake. Det er veldig viktig at du følger med på resten av kroppen til katten for å vite hvor fort frem du skal gå, med en gang katten er usikker, vurder å gå ett skritt tilbake, når den slapper av, gå ett frem. Etter å ha gjennomført denne øvelsen burde båndet mellom dere blir tettere.

- Randi <3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar