mandag 12. desember 2016

Hva gjør jeg når katten min bare gjemmer seg?

Fjern alle gjemmesteder

Katter liker å gjemme seg og nervøse katter liker det i hvertfall. Om man lar katten gjemme seg, tillater man også at katten skal være redd og nervøs. Katter som gjemmer seg får ikke oversikt over hva som skjer og vil dermed ikke bli mindre redde og mer sikre, av å gjemme seg. Derfor er det første man bør gjøre å fjerne gjemmestedene. Lukk skapdører, blokkerer innganger på gjemmesteder med puter etc. Det kan virke brutalt i starten, men er veldig effektivt. 

Gi katten selvtillit i rommet

En katt som oppnår mestringfølelse og velbehag vil få mer selvtillit og stedet de oppnår dette på, vil bli et positivt sted for dem. Derfor er det viktig at katten føler seg vel og får selvtillit, ofte. Lek mye med katten. Bruk leken for å lokke katten til å bevege seg på nye steder og oppford katten til å legge fra seg sin lukt på disse stedene. Katter er veldig territorielle og elsker å sette sin lukt på steder de ønsker å være. Dette gjør de blant annet gjennom å spre lukt med halen (halen rister) eller ved å presse duftputene som de har under poten mot steder. Da blir stedet merket som kattens og den vil like å være i nærheten av dette stedet. 

Gjør rommet kattevennlig

Prøv tenk som en katt. Hvor i rommet katten skal oppholde seg kan katten bevege seg? Får katten f.eks. ikke lov til å ligge i sofaen, er det andre passende steder katten kan ligge godt? Er det nok steder katten kan få oversikt fra? Katter liker å ligge høyt så de har oversikt over rommet, de liker å ligge mykt og varmt så de kan slappe av og sove godt, og de liker å ligge steder hvor det lukter av sine mennesker. Tenk derfor nøye igjennom hvordan du har møblert, for å finne ut hvordan rommet oppfattes av katten. Katten burde ha steder den kan sove i fred, plasser den kan ligge å følge med (gjerne ut et vindu) og kontroller at den har steder å leke og steder den kan få utløp for sine instinkter, så det ikke går ut over dine fine møbler. 


Stikkord: Ikke la katten gjemme seg. Gi katten selvtillit gjennom lek og lukt. Ha et kattevennlig hus. 
Tilla som har lekt og nå er tygg (midt i rommet)

- Randi <3


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar