onsdag 14. desember 2016

Å vende kattungen til et liv med mennesker

Trinn 4/5 i serien: "Å temme en vill kattunge"

Å vende kattene til nye lyder:
For katter som har levd ute hele livet, vil lyder som hører et hus til, være veldig fremmede. Det er derfor viktig å vende dem til lyder litt og litt. Lyder som er høye, som støvsuger, må katten vende seg til over lengre tid og de må få tid til å bli vant med dem. Gjennom å utsette kattene for de nye lydene, men samtidig passe på at de ikke blir for ukomfortable med dem, gjør at de rasker blir vant med dem. Gjennom å assosiere lyden med noe positivt, f.eks. god mat eller godbiter, vil kattene også bli raskere trygge. Å bruke en radio med en kanal med rolig musikk kan også vende kattene til "huslyder".

Å vende kattene til nye rom:
Når man skal vende kattene til å bruke andre rom enn "katterommet" må man gjøre dette gradvis og i kattenes tempo. Jeg har erfart at den beste måten å starte på er å la døra til rommet så oppe, mens du gjør dine vanlige ting på utsiden av "katterommet". Når kattene tør å bevege seg mot døra og er nysgjerrig på hva som er på utsiden, kan man enten la dem snuse fritt, lokke med leker eller godbiter. Gjennom å leke og sakte nærme seg døra og rommet på utsiden, kan man også lure katter som ellers ikke tør så mye, til å ta et skritt på utsiden. Etter at kattene har vært på utsiden av rommet noen ganger, kan man flytte katteting ut i rommet på utsiden, gjerne tingene som de har hatt på rommet sitt før og som derfor har lukt av dem allerede. Jeg har også hatt feliway i rommet jeg skal vende kattene til å bruke, så de raskere blir rolige (mer om feliway i et annet innlegg).


Det kan også være lurt å mate kattene i døråpningen eller i det nye rommet, på denne måten kommer de lettere bort til der maten står og de assosierer det nye rommet med mat. Det er viktig å passe på at katten er klar for et liv utenfor katterommet før den vendes til nye rom. Den må være håndterbar (slik at du kan få tak i den om det skulle være noe), den må ikke alltid ønske å gjemme seg (den må kunne ligge å slappe av utenfor gjemmesteden) og den må ikke være aggressiv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar